dilluns, 6 de febrer de 2012

IRINA MATVEIKOVA, metgessa especialitzada en Endocrinologia i Nutrició Clínica

 “Tenim dos cervells: el del cap i el de l'estómac”Tinc 46 anys. Vaig néixer a Rússia. He viscut a Polònia, Praga i Alemanya.  Des del 2003 visc a Madrid. Casada, tinc un fill (23). Els polítics s'han d'involucrar més en la vida ciutadana -sentir-se ciutadans- i els ciutadans més en la política. Som petites parts de Déu.El meu estómac és intel·ligent?
Completament, és una xarxa extensa de neurones (100 milions) interconnectades.
Un segon cervell?
Sí, la seva estructura neuronal té la capacitat de produir i alliberar els mateixos neurotransmissors, hormones i molècules químiques que produeix el cervell superior.

La panxa té emocions?
Al sistema digestiu es produeix i s'emmagatzema el 90% de la serotonina del cos; la seva funció és essencial: absorció, aportació nutricional i moviments musculars. És la mateixa serotonina que en un 10% es crea al cervell superior i del qual depèn el benestar.

La famosa hormona de la felicitat la tenim a l'estómac?

Sí, per això hem d'escoltar més el sistema digestiu. De com sentim les tripes en depèn el nostre ànim, Si aprenem a escoltar-ne els senyals estarem més sans, perceptius i equilibrats.

Des de la digestió podem influir en les nostres emocions?
Hi ha una relació contínua d'intercanvi d'informació entre tots dos cervells. Un exemple: un restrenyiment crònic pot suposar una falta de serotonina, ens converteix en pessimistes i baixa la libido.

Així si cuides l'estómac pots millorar l'estat d'ànim.

Exacte. Si comences a reconnectar, sentir, entendre el que se't posa malament, ser conscient del que menges i com ho fas, al cap de quinze dies notes un canvi. La gent que escolta les tripes, que es fa massatges i que sap menjar, transmet més equilibri, comprensió, paciència i són més intuïtius.

¿...?
Si cuidem, i relaxem l'abdomen les neurones estomacals produeixen benzodiazepines, les molècules que utilitzem com a ansiolítics per relaxar i induir el son i per descontracturar els músculs.

I si no el relaxem?
Hi ha moltes substàncies químiques que produïm i que si no som capaços d'alliberar ens fan manifestar depressió, ansietat o cansament crònic.

Doncs digui'm com s'alliberen.
Començant amb petits canvis: menjar bé i amb pau. Anar al lavabo sense pressa, uns 15 minuts. L'intestí es mou un centímetre cada minut, és una ona de moviment muscular lenta, tranquil·la i equilibrada, cal respectar-lo.

D'acord.

És molt beneficiós fer un automassatge a la panxa, moviments molt suaus començant pel costat dret i avançant en el sentit de les agulles del rellotge; això relaxa el sistema digestiu. Fer diàriament deu minuts d'estiraments.

Què més?A mitja tarda, quan apareix el cansament respirar amb la panxa durant deu minuts. Un got d'aigua calenta en dejú amb unes gotetes de llimona o menta activa la funció muscular de l'estómac, vesícula i intestí. De tant en tant és aconsellable fer un cap de setmana de depuració a còpia de batuts de verdures. I fer exercici regularment.

Del sistema digestiu també en depèn la pell.
El sistema digestiu representa el 70% de les defenses. Si menges malament, tens molt restrenyiment o gastroenteritis, infeccions, o prens molts antibiòtics, es trastorna tot el trànsit, és a dir, la funció de filtrar, defensar, eliminar i absorbir.

Ja ho entenc.
Quan aquest sistema depuratiu, el més gran del cos, funciona malament, un altre òrgan, com la pell, n'agafa la funció. Les conseqüències són dermatitis, psoriasi, acne, pell atòpica, taques... símptomes que en un 80% tenen l'origen en la intoxicació interna.

Alimentar-se malament fa envellir?

Hi ha una connexió directa entre l'envelliment precoç, els processos degeneratius de pell i articulacions, i la salut de l'estómac.

En què, concretament?
Ja ho va estudiar Ilià Métxnikov, premi Novel de Fisiologia i Medicina el 1908; la fermentació pútrida a l'intestí és la raó principal de l'envelliment precoç. I el restrenyiment i la putrefacció proteica estan vinculats al desenvolupament del càncer i als processos degeneratius sistèmics prematurs.

Té cap solució?
Si la cel·lula està ben nodrida i hidratada i manté adequadament el procés d'eliminació i desactivació de les toxines i dels radicals lliures pot ser jove i activa durant molt de temps.

Cal rentar l'intestí?

Amb la vida que tenim (sedentària, estressada, alimentació amb poc control de qualitat...) no eliminarem tot el que ingressem i per tan absorbim toxines, patim putrefacció, inflamació, intoxicació i les defenses baixen. Fer hidroteràpia de còlon una vegada a l'any és molt recomanable.

Cap altre consell?
Jo recomano als pacients que de tant en tant, durant un mes, retirin de la dieta el blat, el sucre, els lactis i l'alcohol; i fora també els cereals, el llevat de l'arròs, la civada i una mica de sègol. El 80% dels pacients que tracto resulta que són intolerants al blat. Descansar de menjar blat és una manera de purificar-se.“L'univers interior”

Llegint Inteligencia digestiva (La Esfera de los Libros) m'assabento que la capacitat del meu estómac de generar àcid clorhídric pot arribar a nivells industrials i que el meu suc gàstric pot dissoldre un tros de metall, i el plàstic, en poques hores. M'assabento que tenim un "estat microbià" intel·ligent amb regles i divisions socials a les entranyes. "Almenys 400 soques que necessiten menjar i que produeixen subproductes beneficiosos o tòxics i ens poden ajudar a elevar les defenses o reduir-les".
A la seva clínica de salut digestiva de Madrid i a la consulta a Barcelona (www.inteligenciadigestiva.com) Matveikova enfoca els problemes digestius amb una visió holística.IMA SANCHÍSCap comentari: