dimecres, 8 de febrer de 2012

CATHERINE HAKIM, sociòloga, neofeminista i autora de "Capital erótico"

“La bellesa s'hereta; l'atractiu... treballeu-vol-el!”He dedicat la meva vida a lluitar contra la discriminació de la dona, inclosa la de les feministes puritanes que ens neguen el poder d'utilitzar el nostre capital eròtic. Sóc britànica, però admiro el feminisme carnal francès i llatí. Casada.  Crec en el poder de la bona perruqueria. La meva millor amiga la va acomiadar un banc de la City.

Sempre és un drama.
Li vaig preguntar què faria per trobar una altre feina.

Es va posar a estudiar un màster?
Va anar a la perruqueria; es va comprar roba i sabates; es va fer una manicura; es va posar un tint formidable (la veritat és que en portava un de barat); i es va aprimar uns quilets....

I...?
Sóc doctora en Sociología a la London School of Economics i després d'una vida dedicada a l'emancipació de la dona, li vaig aconsellar que augmentés el capital intel·lectual -i ho continuo aconsellant sempre- i ella, a més, va incrementar el capital eròtic. Va tenir èxit.

Per què li va resultar tan xocant?

Perquè tota una tradició de feminisme purità s'ha entossudit a negar el que és evident: ser atractiva et dóna poder.

I aquest poder molesta?
Al feminisme purità li fa por, per influència patriarcal, que sapiguem utilitzar aquest poder. Jo vaig decidir estudiar-lo. Vaig voler descobrir els seus mecanismes: com ens dona poder ser atractives, glamuroses i... sexis!

Jo també m'hi apunto!
Benvingut! La cosmètica masculina creix en plena crisi. Vaig dirigir una investigació sobre l'atractiu dels presidents de grans multinacionals suïsses...

I...?
A Occident un de cada quatre homes és atractiu, però entre els presidents, eren quatre els atractius per cada mediocre. Vaig demostrar que el teu atractiu personal -el teu capital eròtic- s'acaba transformant en èxit professional, polític i social.

No ha estat sempre així?
No tant. L'acumulació de capital eròtic decideix i decidirà cada vegada més. Perquè, en l'economia d'antany, no era tan important ser atractiu, ja que no estava tan terciaritzada; el sector serveis no era hegemònic com ara i que creessis valor no depenia tant de les relacions personals.

L'atractiu no feia l'agricultor.
I recordi la piràmide de les necessitats: ja hem superat el nivell de la supervivència, així que l'aparença és cada vegada més decisiva. A més, en la nostra societat multipantalla, la foto, la imatge: presència i telepresència compten per a tots a tota hora i lloc. Tenia foto quan va començar?.

Llavors ningú no firmava amb foto.
Avui el seu pentinat de la foto també decideix -per bé o per mal- si el llegeixen o no.

No sé si alegrar-me'n...
És el que hi ha! No sigui com els que ho neguen per narcicisme... ¿Potser creu que és tan atractiu, vostè, que no necessita cuidar-se com tots? Sigui humil i treballi-s'ho!.

Injust: ser guapo és loteria genètica.
Parlo d'atractiu i no de bellesa. La bellesa és simple absència d'imperfecció: és freda i només depèn de la teva herència genètica, però l'atractiu és una cosa personal, que aconsegueixes més enllà de la teva genètica.

La genètica és una dictadura aleatòria.
El repartiment d'intel·ligència és més aleatori i injust encara que el de bellesa. Més de la meitat del talent és heretat; l'atractiu personal depèn abans que res de tu mateix.

Defineixi capital eròtic.

Depèn de sis factors: l'obvi és la bellesa facial -s'hereta, però també es conrea- i la corporal, que inclou, per exemple, els andamis, i aquest sí que són un exercici de pura voluntat. El tercer és el bon gust a presentar -en el vestir, el pentinat i en mil altres detalls- els atractius físics esmentats.

Neixes amb bon gust o te'l fas?
Les dues coses. El quart factor és la vitalitat: aquesta energia que dónes als altres...

Hi ha qui només l'absorbeix.
Perquè només parla de si mateix; res menys atractiu que començar-ho tot amb un "jo...".

És parlar de qui més coneixes...

Ser interessant és interessar-se pels altres! El cinquè és saber-ho fer: cortesia, maneres. Des de fer servir tovalló fins a la subtil diferència amb què deixes lluir en una xerrada fins i tot a qui creus menys brillant que tu.

Això es ser mooooolt simpàtic!
És l'essència de l'atractiu personal: estar pels altres. La persona atractiva arriba a una reunió, a la feina, a una cita, i pensa: "Què els puc aportar?" I aquella altre persona a qui no trucaran mai més és la que calcula des d'abans d'arribar: "Què puc treure de cadascú dels que hi ha aquí?".

Ser atractiu inclou maquillar-se?
Maquillar-se és un acte generós: si vols que et cuidin, comença per cuidar-te tu per després poder-los cuidar millor a tots.

S'ha deixat -crec- el sisè element.

L'atractiu sexual, sens dubte. Compta en la intimitat, però també com a possibilitat o promesa en totes les relacions.

Vostè és una sexista?

Sóc realista. Hi ha feministes que t'acusen de sexista només per admetre la realitat del sexe: són puritanes disfressades de progres. Creuen que per reprimir l'erotisme, l'eliminaran. Aprenguem a utilitzar-lo com l'energia positiva que és!

Ai, que em posa en un embolic!
Ja hi estic acostumada! Admiro Simone de Beauvoir -i Christine Lagarde: educació exquisida, intel·lectual charmante: com llueix les seves joies!-. L'erotisme és una força a favor de les dones. I ella ho sap utilitzar.

Li diran frívola, lleugera, banal...

També hi estic acostumada: el masclisme i el feminisme puritans només considera "seriós" que siguem monges. Progres i feministes, però monges.
“Bellesa i sentit”

Catherine Hakim ha patit el boicot del feminisme purità anglosaxó des que va negar que el maquillatge, la faldilla i fins i tot unes mitges de reixeta arrosseguin a l'infern sexista i va demostrar que, molt al contrari, són font d'energia positiva i legítima per a les dones d'aquest segle. La mateixa Catherine, en pren nota, perquè la trobo més atractiva, assertiva i charmant avui que quan la vaig entrevistar fa tres anys a la London School f Economics. El feminisme malvestit dubtava llavors entre combatre-la amb tota la seva artilleria com a heretge o ignorar-la per frívola i desencaminada. Crec que el que és assenyat és escoltar-la i anar a comprar -si més no- una crema hidratant.LLUÍS AMIGUETCap comentari: